Με ιδιαίτερη χαρά διαβάσαμε χθες την ανακοίνωση της Microsoft για τη δημιουργία ενός cloud Datacenter στη Ελλάδα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “GR for Growth”. Η CGSoft, Silver & Gold Certified Partner της Microsoft για περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια, προσφέρει ήδη το σύνολο σχεδόν των εφαρμογών της στο Microsoft Azure cloud και δεν είναι λίγοι οι συνεργάτες μας, οι οποίοι ήδη τις αξιοποιούν σε μικρότερες ή/και πολύ μεγάλες εγκαταστάσεις, με πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό της ΕΤΕ (Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας) για το σύνολο των εφαρμογών της σουίτας ολοκληρωμένης διαχείρισης χαρτοφυλακίων ακινήτων Thesis Property Suite.

Τί πρέπει να περιμένουμε -και να περιμένετε- όμως στην πράξη  από αυτήν την επένδυση, πέρα από την άμεση εισροή κάποιων -αρκετών- εκατομμυρίων ευρώ και την πρόσληψη δεκάδων νέων εργαζομένων; Στην Ελλάδα, συνηθίζουμε να λέμε «τα εργαλεία κάνουν τον μάστορα». Και η πρωτοβουλία ‘’GR for Growth’’ της Microsoft αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την χώρα, καθώς προσφέρει σε πολίτες και επιχειρήσεις την απαιτούμενη στην ψηφιακή εποχή μας εξειδίκευση και πλήθος, νέα τεχνολογικά εργαλεία για να καινοτομήσουν και να ευημερήσουν. Στην παράγραφο που ακολουθεί, προς διευκόλυνσή σας και προς εξυπηρέτηση του όποιου επιχειρηματικού σχεδιασμού, προσπαθήσαμε να κωδικοποιήσουμε τα βασικά οφέλη που αναμένουμε, ή ορθότερα, έχουμε βάσιμες ελπίδες να αναμένουμε τα επόμενα χρόνια:

  • Μεγαλύτερες ταχύτητες στις εφαρμογές της CGSoft, καθώς και στην πρόσβαση και επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων (big data), διασφαλίζοντας έτσι πρόσβαση σε επιχειρησιακού επιπέδου υπηρεσίες Cloud «χαμηλής καθυστέρησης».
  • Πρόσβαση στην καινοτομία και στις τεχνολογικές εξελίξεις με έμφαση στην Τεχνητή Νοημοσύνη, στην αξιοποίηση της οποίας στοχεύει ήδη το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της CGSoft.
  • Ενίσχυση και ανάπτυξη του διαθέσιμου επιστημονικού δυναμικού στον κλάδο της Πληροφορικής (μηχανικοί πληροφορικής, προγραμματιστές κτλ.), απαραίτητου για ευρύτερο ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων. Αυτό μάλιστα, εκτιμούμε πως θα είναι και το μεγαλύτερο και σημαντικότερο σε βάθος χρόνου όφελος, καθώς αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση για την επίτευξη και όλων των υπολοίπων.
  • Μείωση της γραφειοκρατίας, μέσω της πολυαναμενόμενης επιτάχυνσης του ψηφιακού μετασχηματισμού και στο Δημόσιο, διατηρώντας παράλληλα τα προβλεπόμενα επίπεδα κυβερνοασφάλειας  και κανονιστικής συμμόρφωσης και εντέλει,
  • Ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και νέες επενδυτικές ευκαιρίες, τόσο για ελληνικές όσο και για αλλοδαπές επιχειρήσεις που θα μεταφέρουν τα δεδομένα τους στην Ελλάδα, καθώς η τελευταία θα μπορεί να λειτουργήσει ως κόμβος τεχνολογικής καινοτομίας για την ευρύτερη περιοχή (Βαλκάνια και Ανατ. Ευρώπη).

Θα τα καταφέρουμε όλα αυτά; Και πόσο σύντομα; Ευτυχώς ή δυστυχώς, η απάντηση εξαρτάται από την θέληση και την προσπάθεια όλων μας. Σε κάθε περίπτωση, είναι απολύτως βέβαιο πως η πρωτοβουλία αυτή, μπορεί να ωφελήσει πολλαπλά επιχειρήσεις και φορείς κάθε μεγέθους που δραστηριοποιούνται στην χώρα, αν επωφεληθούν από τις δυνατότητες του cloud. Και όλοι όσοι εργαζόμαστε στην CGSoft, δεσμευόμαστε να σας βοηθήσουμε να τις καρπωθείτε.

Στο πλαίσιο αυτό, θα είναι χαρά μας να ανταλλάξουμε απόψεις, σκέψεις ή/και προβληματισμούς για αυτήν την σημαντική εξέλιξη και φυσικά, για τον δικό μας σχεδιασμό για το μέλλον. Είναι σταθερός στόχος μας άλλωστε και διαρκής πηγή έμπνευσης, η συνεργασία μας με άτομα που διαθέτουν βαθιά γνώση του αντικειμένου τους και επιχειρήσεις που κατανοούν εγκαίρως την σημασία μιας επένδυσης στην αιχμή της τεχνολογίας.